Plastik w kuchni może być zagrożeniem dla gospodarki hormonalnej

Plastik w kuchni to już norma w niemal każdym domu. Niestety nadmierne korzystanie z plastikowych akcesoriów kuchennych może nieść zagrożenie dla zdrowia. Plastikowe przedmioty choć tańsze i wygodne mogą prowadzić do zaburzeń hormonalnych.

plastik

Plastik i jego szkodliwe substancje

Plastik zawiera szereg substancji chemicznych takich jak bisfenol A (BPA) i ftalany, które są substancjami zakłócającymi gospodarkę hormonalną. Te substancje mogą migrować z plastikowych akcesoriów do żywności, szczególnie pod wpływem wysokiej temperatury czy kwasów, które występują w produktach spożywczych. Regularne spożywanie tych substancji może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, m. in. do niepłodności, problemów z tarczycą a nawet nowotworów. Szczególnie narażone na te szkodliwe skutki są kobiety w ciąży, niemowlęta oraz dzieci, których organizmy są szczególnie wrażliwe na działanie substancji chemicznych.

Plastik w kuchni

Miski, pojemniki do przechowywania żywności, łyżki, deski do krojenia – wszystkie te akcesoria mogą być dużym zagrożeniem dla Twojego zdrowia.

Kiedy podgrzewasz w mikrofalówce posiłek znajdujący się w plastikowym pojemniku, substancje chemiczne przedostają się do żywności.

@devashighlights

Dangers of Microwaving Plastic Containers

♬ original sound – Devas highlights

Kiedy kroisz produkty na plastikowej desce, pocierając nożem o plastik sprawiasz, że małe kawałki plastiku zostają na jedzeniu i mogą trafić do Twojego organizmu.

@craig_mccloskey

Ditch the plastic cutting boards ⚠️‼️

♬ original sound – Craig McCloskey

Zadbaj o swoje hormony!

Eksperci zachęcają, aby ograniczyć plastik w kuchni lub całkowicie się go pozbyć. Zalecają korzystanie z akcesoriów wykonanych ze szkła, stali nierdzewnej czy drewna. Należy unikać podgrzewania żywności w plastikowych opakowaniach w mikrofalówce, a także ograniczyć korzystanie z folii spożywczej do przechowywania żywności. Plastikowe butelki do picia warto wymienić na szklane. Podczas kupowania produktów pakowanych w plastik dobrze jest zwracać uwagę na certyfikaty, które potwierdzają brak zawartości szkodliwych substancji chemicznych takich jak BPA czy ftalany.

Czytaj więcej: Bądź eko. Podróżuj świadomie

Plastik w kuchni niesie za sobą wiele zagrożeń dla zdrowia i sprawnego funkcjonowania hormonów. Wyeliminowanie go wymaga świadomego podejścia i zmiany nawyków, co często nie jest proste i wymaga czasu. Wybierając produkty wolne od plastiku i usunięcie plastikowych akcesoriów z kuchni, możemy pozytywnie wpłynąć nie tylko na swoje zdrowie, ale także o kondycję planety. Dbanie o gospodarkę hormonalną to nie tylko kwestia nas samych, ale również odpowiedzialność wobec przyszłych pokoleń.

Małe zmiany = wielkie rezultaty!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

POPULARNE ARTYKUŁY