W artykule, m.in.:
Wielkanocne przepisy na jajka
Jajka faszerowane
Zamiast zwykłych jaj z majonezem, postaw na mniej oczywiste wersje jajek faszerowanych. Opcji farszu jest wiele, każdy znajdzie coś pod swoje kubki smakowe.
Proponujemy na przykład faszerowane żółtkiem z kawałkami łososia i koperkiem, czy też pastą z żółtka i buraka.
Jajka jak pisanki
Jeśli masz więcej czasu, warto poeksperymentować z kolorowaniem jajek. Po ich ugotowaniu wystarczy, że obierzesz je ze skorupki, a następnie włożysz do mieszanki wody z naturalnym barwnikiem, na przykład sokiem z buraka lub czerwonej kapusty.
Aby jajka wyglądały bardziej wyjątkowo, ozdób je jadalnymi kwiatkami, co doda wiosenny akcent na Twoim stole.
Sałatka z jajkiem
Jajka możesz zaserwować także w postaci sałatki ze świeżymi warzywami i smakowitym dressingiem. Dobrze będą komponować się między innymi roszponka, groszek cukrowy, lub bób, rzodkiewka oraz szczypior. Całość możesz przystroić kiełkami rzodkiewki bądź rzeżuchą.
Pasta jajeczna
Wiele wielkanocnych potraw jest dość tłusta, a co za tym idzie ciężkostrawna. Jeśli więc planujesz przygotować pastę jajeczną na kanapki, zamiast majonezu wykorzystaj zgniecione awokado. Dodaj odrobinę jogurtu greckiego, natkę pietruszki, koperek i szczypior. Przypraw całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną płatków chili i podawaj z ulubionym pieczywem.
Wielkanocne przepisy na przystawki
Koszyczki z guacamole
To zdecydowanie nie jest tradycyjna polska potrawa, ale jaka smaczna! Wygląda przepięknie i dodaje żywego koloru zieleni na stole. Jeśli Ty i Twoja rodzina lubicie przepisy w stylu kuchni meksykańskiej, ta niezwykle prosta i świeża przystawka na pewno zrobi na Was wrażenie.
Wegański „pasztet”
Są przepisy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Dla wielu, wśród wielkanocnych potraw nie może zabraknąć między innymi pieczonego pasztetu. Proponujemy wypróbowanie wegańskiej wersji nadziewanej suszoną śliwką. Taki „pasztet” smakuje niesamowicie podobnie do tego mięsnego, a jest dużo łatwiejszy i szybszy w wykonaniu, co przy tylu świątecznych potrawach jest ogromną zaletą. Jadłonomia króluje wśród blogów z wegańskimi przepisami, więc proponujemy zainspirować się przepisem właśnie stamtąd.
Kolorowa sałatka z pieczonych warzyw
Jakże prosta i szybka w wykonaniu propozycja. Jedyne czego potrzebujesz to marchewki w różnych kolorach. Jeśli nie wiesz, gdzie takie znaleźć, możesz wykorzystać pomarańczowe, a dodatkowo użyć np. pietruszkę i szparagi. Upiecz warzywa w piekarniku polewając je wcześniej oliwą oraz przyprawiając solą i ulubionymi ziołami. Gotowe warzywa posyp świeżą natką pietruszki i ciesz się tą aromatyczną przystawką.
Wielkanocne przepisy na słodkości
Sernik z pistacją
Sernik baskijski robi furorę w internecie i jak się okazuje, wcale nie jest taki trudny w przygotowaniu. Panuje także moda na pistacje, jakkolwiek dziwnie to nie brzmi. Wypieki z pistacjami to najbardziej pożądane produkty w cukierniach. Także sernik baskijki ma swoją pistacjową wersję, a idealny przepis na to kremowe i pełne smaku ciasto poznacie na profilu Rozkosznego.
Odwrócone ciasto z owocami
Jeśli lubisz niecodzienne połączenia smaków, koniecznie wypróbuj ten przepis, który łączy oliwę z oliwek z imbirowym aromatem, sokiem z limonki i jagodami. Ciasto jest niezwykle miękkie, wilgotne i przeplata wiele z pozoru niepasujących do siebie smaków, które ostatecznie komponują się zadziwiająco apetycznie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Cytrynowe babeczki
Babeczki to dobry wybór na każdą okazję, bez znaczenia, na jaki ich rodzaj się zdecydujesz. Cytrynowe są trafnym wyborem ze względu na kwaskowość. Są świeże i posmakują każdemu, nawet jeśli nie jest fanem słodyczy. Idealnie komponują się z kawą bądź owocową herbatą po wielkanocnym śniadaniu.
Wielkanoc to czas, aby celebrować tradycję, ale również otworzyć się na nowe smaki i doświadczenia. Puść wodze fantazji i zaskocz swoich bliskich.
Daj nam znać w komentarzu, który przepis zainspirował Cię najbardziej 🙂